Henkilökuvassa voittamaton Anton Embulaev

Henkilökuvassa Anton Embulaev

Mikä innosti sinua aloittamaan nyrkkeilyn, ja miten se on vaikuttanut elämääsi?

Innostus nyrkkeilyä kohtaan heräsi jo 7-vuotiaana, kun isän kanssa kierreltiin erilaisissa lajinäyttelyissä eikä mitään sopivaa löytynyt. Huomasimme sitten jonkun posterin, jossa luki nyrkkeilyn alkeiskurssista. Ja kiinnostus heräsi heti. Asia oli kyllä sellainen, että siinä luki 11-17-vuotiaat, joten isä sanoi, että joudun odottamaan muutaman vuoden. Ja sitten 12-vuotiaana päädyin salille. Siitä lähtien nyrkkeily on ollut elämäni; kaikki muu on ollut vähän niin kuin peleissä side questions :D

Miten olet kehittynyt lyönti- ja puolustustekniikoissasi sekä taktisessa ymmärryksessäsi nyrkkeilyuran aikana?

Lyöntitekniikkaa pitää vieläkin hioa, jos puhutaan voiman saamisesta iskuihin, mutta olen kuitenkin kehittynyt siinä varsinkin viimeisen parin vuoden aikana.

Puolustustekniikat taas kehittyivät niin, että ensimmäinen valmentaja opetti minut liikkumaan, ja sillä mentiin aika pitkään. Sitten aloin seuraamaan paljon nyrkkeilijöitä, ja jotkut väistöt alkoivat kehittymään itsestään, esimerkiksi pään käännöt. Tykkäsin katsoa sellaisia nyrkkeilijöitä kuten Pernell Whitaker, Naseem Hamed, Muhammad Ali jne, ja siitä jotenkin luonnostaan tulivat väistöt arsenaaliini.

Taktinen ymmärrys tuli myös itsestään. Ajattelen enemmänkin matemaattisloogisesti, joten sama pätee myös kehässä. Vastustaja reagoi hämyyn, tiputtaa aina vasemman käden, niin sieltä aukee paikka. 1+1=2

Mitkä ovat olleet suurimmat pettymyksesi ja voittosi nyrkkeilyurasi aikana?

Suurin pettymys oli ehkä kokonaisvaltaisesti vuosi 2021. Voitin 2020 SM-kultaa kisojen kovimmassa sarjassa, minut palkittiin vuoden miesnyrkkeilijäksi, ja sitten piti lähteä puolustusvoimien palvelukseen. Valmistautuminen oli huonoa, ja painonvedot oli tiukat, joten hävisin kahdessa kisassa heti alkuerissä. Sitten pääsin palveluksesta, muutin silloisen tyttöystäväni kanssa Helsinkiin Lahdesta, ja piti löytää töitä. No, töiden myötä valmistautuminen oli myöskin huono, ja kauden pääkisat menivät myös pönkään (MM-kisat). Eli siis hävisin kaikki matsit sinä vuonna.

Voisitko kertoa tarinan siitä, kuinka voitit vaikean vastustajan ottelussa ja mitä opit siitä kokemuksesta?

Olen otellut monia vaikeita vastustajia vastaan, mutta mieleen tulee vain yksi, josta opin jotain. Oli jotkut kansainväliset kisat Kajaanissa tai jossain pohjoiseen päin mentäessä, ja vastustajaksi tuli joku pitkä ruotsalainen. Tai siis minua ainakin 7-8 cm pitempi. No, yritin mennä valmentajan suunnitelman mukaan, mutta sitten heti ensimmäisen minuutin jälkeen ymmärsin, että tällainen tyyli ei onnistu. Pistin kädet alas ja aloin väistelee paljon "youtube"-tyyliin, jolloin vastustaja ei enää osunut minuun, eikä saanut rytmistäni kiinni. Menin kulmaukseen istumaan, ja sanoin, että nyt on sellainen tilanne, että mun on nyrkkeiltävä näin, jos haluan voittaa. Valmentaja hyväksyi ideani. Sitten tuli voitto. Siinä tajusin, että välillä pitää itse keksiä jotain kehässä, eikä välttämättä mennä valmentajan mukaan, koska sinä olet kehässä, eikä valmentaja. Mutta siis kyllä valmentajaa välillä kannattaa kuunnella, koska hän näkee sivusta jotain, mitä et itse välttämättä näe.

Kuinka tärkeä rooli valmentajillasi ja tiimilläsi on ollut nyrkkeilyurallasi, ja miten he ovat vaikuttaneet kehitykseesi?

Valmentajilla on aina ollut iso rooli, he ovat henkisesti ne, keneen voi nojata psyykkisesti, kun tekee vähän tiukkaa. Mutta nykyisellä tiimilläni on myös iso merkitys. Uran eteneminen, henkilökohtainen tukeminen ja taitojen kehitys on se, mitä nykyinen tiimi on antanut minulle.

Miten näet nyrkkeilyn tulevaisuutesi osana, ja mitä tavoitteita sinulla on seuraavalle vuodelle?

Siis nyrkkeily on aina osana minun elämää myös urheilijauran päätyttyä. En vielä sen kummemmin avaa suunnitelmia, koska nyt pitää keskittyä itse urheilijauraan, mutta jotain on jo mietitty. Ensi vuonna kuitenkin tavoittelen sitä, että pääsen jo Euroopan top 15 ranking listoille, jolloin voin olla jo haastaja, jos en ole nyt ihan väärässä :D

Mikä on paras ominaisuus RDX-nyrkkeilyvarusteissa, ja mitkä RDX-varusteet ovat suosikkejasi harjoittelussa ja miksi?

Lempivarusteeni RDX:n katalogista ovat nyrkkeilyhanskat, tarkemmin eriteltynä vielä RDX Apex hanskat. Tykkään myös RDX:n paidoista ja alasuojista paljon, mutta hanskat on ollut mukavuudeltaan ja suojaltaan erittäin mukava yllätys. Istuvat käsiin mainiosti ja suojaavat erinomaisesti. Ei ole rystyset olleet kipeinä pitkään aikaan. Ja lyön treeneissä siis joka päivä, joten jotain se kertoo laadusta!

---

Nyt voit hankkia myös Antonin suosiman harjoituspaidan alennushintaan. Älä epäröi, vaan käy tutustumassa valikoimaan ja toimi nopeasti ennen kuin ne loppuvat.

Takaisin blogiin
Takaisin blogiin